Pages

Thursday, December 30, 2010

Giveaway ShawlsAYUCINTA

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia :)




Entri kali nie khas utk Giveaway Shalwlsayucinta CONTEST .

Konnichiwa semua ! Siapa suke pakai shawls ? Haa, kalau suka, minat, fanatik , and nak berfashion dgn pemakaian shawls. U all boleh je tgk shawls2 yg cantik2 belaka dkt blog Shawlsayucinta .
Aku rasa konfem korang akan rasa rambang mata tak tau nak pilih mane satu. Al maklum lah semuanya cantik2. Act, aku baru je tau pasal kehadiran Shawlsayucinta nie. Oke, aku dah lepak-ing dkt blog itu dgn melihat2 semua yg ade. Memang cantik menarik shawls2 nye.

Seperti trademark Shawlsayucinta iaitu Murah.Menarik.Menawan.
Murah ? Yupp. verry de murah la. harga shawls sgt berpatutan dgn kecantikan shawls tsebut.
Menarik ? Yess. Korang akan rase cantik menarik kau mmg menawan kalau pakai shawls tu. (Sebab aku tgk akak tu pakai manis je tgk. hee~)
Menawan ? Semestinyalah, kalau korang dah ber-shawls . Of course menawan, lagi2 dgn Shawlsayucinta.

Korang bukan shj boleh beli shawls je. Inner & Scarf juga ade ye. jadi, mmg lengkapla. Kalau tak tau nak gayakan. Jgn risau, tutorial juga disediakan. Hee :)

Oke. Saya sudah menjadi follower ShawlsAYUCINTA dan AYUCINTAKAMU .
Saya sudah like fanpage ShawlsAYUCINTA di FB.

Sekarang, saya mahu tag ini gadis2 comel : Nieya, Cik Ayuni , Bella .

Jadi, saya dah boleh masuk ini contest :)

Tuesday, December 28, 2010

Dreams Come True

Assalamualaikum & Konnichiwa,

Hai u alls ! Rukhi tabah disini, haha. Aku nie macam dah takde semangat je skrg. Sampai nak tulis2 kat blog pun dah tak tau. Aku hanya berharap je skrg ni, berharap benda yg tak pasti. I wish dreams will come true. Harapan tu perlu ada, kalau tak berharap. Macam mana nak dapat.
Thanks to all friends yg dah banyak tolong aku. Tak lupa kepada adik2 aku yg tak sanggup tgk aku termenung 24 jam. Sayang jugak adik2 aku kat aku ye ? (Mesti dorang buwekkk. kalau bace ni)

Disebabkan semangat aku makin luntur. Ape aku buat ye ? Em, pakai pewarna bagi ade colour dkt smgt ni ? Ohh, tidak3. Sebenarnya, aku dgr lagu Jepun ni, by Hey ! Say ! JUMP. Favourite Jband aku. Haha~ I LOVE U lah TAKAKI YUYA . Eh, terlebih pulak aku. Lagu HSJ ini bertajuk dreams come true. Maksudnya sangat bagi effect dekat aku. Memberi aku kekuatan. Korang pun layan je la yea.

HSJ - DREAMS COME TRUE with Lyric Translation




Let's dream wonderful things
Let's dream will forever
Let's dream be like dreams
Let us dream
(We can dream We can dream)

"Where are you going?"
To the distant future, you tell me
Because you are with me, I will always
be strong (forever)

Let's dream wonderful things
Let's dream will forever
Let's dream be likes dreams
Let us dream
(We can dream)

No matter what comes tomorrow
the passion you described won't change
Your smile will always
give me courage (always)

In the dreams we see
lies a hidden happiness
Hold the joy and smiles
and go towards the future

(Woah~ Yeah~ Oh-oh~)

Reach out your hands
because I will definitely be here
There is nothing to be afraid of
No one is alone

Let's dream
(reach for the sky)
Let's dream
(reach for your dream)
Let's dream
(Let's take it to the sky)
Let us dream
(We can do it, We can do it, We can dream)

Let's dream, wonderful things
(reach for the sky)
Let's dream, will forever
(reach for your dream)
Let's dream, be like dreams
(Let's take it to the sky)
Let us dream
(We can do it, We can do it. We can dream)

Let's dream, wonderful things (Woah~)
(reach for the sky)
Let's dream, will forever
(reach for your dream)
Let's dream, be like dreams
(Let's take it to the sky)
Let us dream
(We can do it, We can do it. We can dream)

We can dream (Woah~Oh~)

Open your heart


Source : jpopasia (edited by me)
translation lirik yg aku dpt salah, so, aku touch up sikit-sikit je. :)

Lagu ni bagi aku inspirasi betul lah. Yuya, kau mesti suka kan kalau kau faham apa yang aku cakap ni. Haha~

Enjoy ya ! Ja mata.

Sunday, December 26, 2010

Inilah Kehidupan

Assalamualaikum boys & girls,

Aku takde mood la hari ini. Kenapa ? Sebab something happen to me. Apelah nak jadi dgn aku ni.
Aku harap aku boleh lalui hidup aku dgn lebih baik. Cabaran & dugaan tu mendewasakan diri aku. Kalau aku tak pernah tempuh semua ini, aku mesti tak dapat nak teruskan hidup dgn lebih baik kan ? So, macam selalu orang kata. Bersabarlah, kerana org yg bersabar tu dpt byk kebaikannya. Mungkin tidak di dunia, tapi di akhirat. Kita tak tahu semua tu. Kita hanya merancang Allah yg menentukan. Kawan aku pernah berpesan, jgn salahkan takdir atau nasib. Mungkin ada hikmah disebalik semua ini. Aku hanya mampu melemparkan senyuman palsu & berbuat macam takde apa2 yg berlaku. Ramai org kata aku lemah. Oke. Aku tak kisah semua tu, bagi aku, aku dah buat yg terbaik. Setiap org tak perfect, mesti ade kelebihan & kekurangan tersendiri. Aku ? Mungkin aku seorang yg sgt suka beralah. Maksud aku, lebih pentingkan orang dari diri sendri. "Thats why aku selalu kena pijak." Itulah kata kawan aku. Tapi aku, aku Rukhi/Kiki/Kila dan apa2 shj nama samaran aku, inilah aku. Aku tetap dgn pendirian aku. Mungkin aku boleh mengubahnya, tapi banyak yg aku perlu pertimbangkan.

Perangai aku, aku suka utamakan orang dari diri aku. Jadi, aku hari ini berfikir seluas-luasnya yang aku pun kena jaga diri sendiri jugak. Dah takde sape nak jage dah. Kau dah cukup remajalah wahai penulis. Jgn bergantung kpd org lain & jgn cuba2 berharap.

Haha~ Aku nak gelak je ni. Hari ini memang sgt seronok bagi aku. Thanks ya awak ! :)

*aku tgh dgr orang sorak2 tgk bola. wey, dah goal ke ? (lari topik sudah)

Oklah. mungkin malam sikit aku ade mood kot nak menulis. (menaip act)

Bye kawan2. Sayangilah diri anda ye. Saya sayang semua readers saya :)

Saturday, December 25, 2010

Saya Blogger Kuala Lumpur

Assalamualaikum, hai3, hooi2. Konnichiwa ~

Entri kali nie, aku nak perkenalkan diri aku dgn lebih lanjut. Aku ialah anak Malaysia. Dan aku juga merupakan anak jati Kuala Lumpur dan lebih mudah disebut KL.

Aku lebih terkenal dgn nama Rukhi even aku ada banyak sgt nama glamour aku. Tapi aku mmg sgt senang bile rakan2 aku panggil dgn panggilan itu. Setidak-tidaknya adalah jugak tersebutnya separuh nama aku dlm IC tu. Ada orang kata nama aku kedengaran macam pelik. haha. Tapi A.A.K (Ada Aku Kesah). Tak lah. tak pelik pun sebenarnya. Mungkin tak pernah dengar je kot. Lagipun nama japanese aku Yuki. Kan nak dekat same je tu Yuki dgn Rukhi. Kan3 ? (tolonglah iyekan shj)

Aku tidak berkahwin lagi. So, kalau nak tanya pasal anak ? Memang aku takde anak lagilah kan. Tapi anak kucing ade seekor kat rumah aku. Korang nak tak ? haha. Aku tak nak bagi pun. Tapi status aku dlm FB "in a relationship", so paham2 jela kan ? Sekarang aku masih berstatus pelajar agaknya, sesungguhnya aku baru je habes STPM. Doakan result aku cemerlang ye ?

Kalau korang nak kenal aku dgn lebih dekat lagi korang boleh je add aku dekat FB aku. Sorry aku takde twitter, sebenarnya aku tak pandai pun gune twitter tu. tolonglah aku. Aku oke je kalau korang nak add aku. Tapi korang jgn sombong la ye. Hehe~

Aku darilah mula2 aku lahir sampai lah aku dah agak remaja nie. Aku mmg menetap dkt KL dgn family aku. Dekat mane aku tinggal ? aku tinggal dekat Wangsa Maju je. Korang taip je kt google map, mesti korang nampak rumah aku. (tipulah kalau nampak rumah.haha~)

Orait~ Wangsa Maju ni adelah terbahagi kepada beberapa Seksyen. Seksyen 1 ade, 2,4,5,6,10 pun ada. Dimana aku mmg champion lah kan. Sebab ape ? Sebab aku tinggal dekat Wangsa Maju Seksyen 1. No '1' tu kan no champion kan ? So, aku anggap tempat yg aku tinggal ni mmg champion. Oke. Name pun Wangsa Maju kan ? Ofkos lah maju beb. Dari aku kecik sampai dah besar ni. Wangsa Maju mmg dah makin maju. Yela, dulu Wangsa Maju ni nenek aku cerita hanyalah sebuah ladang estate je. Tapi skrg mmg dah sgt maju. Ramai warga KL yg dah menetap dekat sini.

Apa yg menarik ? cakap pasal kemudahan. Dekat sini memang senanglah kalau nak dtg n balik. Sebab kemudahan macam LRT, Bas & Teksi memang dah tersedia dekat sini. Kalau korang nak shopping, korang boleh pergi Jaya Jusco Wangsa Maju & Carefour Wangsa Maju. Yang terbaru sekali, dekat sini dah ade Wangsa Walk Mall. Korang tak payah susah2 nak cari cinema, kat Wangsa Maju pun ada. Nak karaoke, ye, pandai. Dekat Wangsa Walk pun ada.

Kiranya, kalau korang decide nak tinggal dekat sini pun mmg baguslah. Nak pergi sekolah pun dekat, nak kerja pun dekat. Sini mmg banyak office ok. Wangsa Maju ni aku rasa tak sunyi kot. Sebab malam2 kalau aku jage. Ade je org yg tgh tgk bola dekat mamak stall. Mamak Stall pun mmg hebat disini and banyak saingannya. Even banyak saingan pun dorang takde pulak bankrup. Steady je aku tgk.

Haha~ Dekat Wangsa Maju nie mmg kebanyakannya rumah flat la kan. Tapi hidup rumah flat ni best jugak. Hidup bermasyarakat. Takdelah rasa bosan je kan. Tapi now dah maju, adalah jugak apartment & rumah teres dekat sini.

Okelah~ sampai disini sahaja yang aku berani nak tulis. Haha~ bukan takut oke. Tapi aku risau terpanjang lak entri ni macam nak buat karangan STPM 750p.p tu (padahal tak panjang pun kan ?). Semoga korang kenal lah Wangsa Maju di KL ni ye ? Macam orang selalu kata "Kuala Lumpur tak pernah tidur" . Aku rase itu betul. Oke. Ini sahaja tentang "Saya Blogger Kuala Lumpur" wahai Encik BPM . Sekian, terima kasih. (Entri ini adalah khas untuk Kategori Sahabat Blogger Mengikut Negeri di BPM
)

Ja mata :)

Susah Juga Pegang Title 'Kakak' ya ?

Assalamualaikum,

Hye u all ! :) Sebelum aku menaip dgn lebih mengarut. Aku nak tanya, siapa pegang title 'kakak' wahai readers ? Sila angkat tangan. Haha. Tak perlulah nak angkat tgn kot sebab aku pun tak nampak korang semua. Jadi, sila katakan "Ya, saya seorang kakak" . Banggalah sikitkan. Tunjuk kepada dunia. Haha. Sebenarnya title seorang kakak ni berat seb
enarnya. Aku bukan nak cakap hanya 'kakak' aje ye. Sebenarnya tanggungjawab manusia di muka bumi ni mmg sgt besar. Aku hanya menekankan title 'kakak' sebab aku mewakili semua kakak-kakak diluar sana. (Eceh, mcm baguslah pulak aku kan ?)

OK. Meh sini aku ceritakan pengalaman aku sbg kakak yg sgt lah terhebat. (Hebat ke?)
Alhamdulillah, aku mempunyai dua org adik. Tapi, korang jgn buat-buat taktau walaupun dua orang, aku dah rasa macam ada dua puluh orang je ta
u. Yela, lagi-lagi adik aku ni satu boy, satu girl. Nasiblah diaorg dah besar skrg. Takdelah aku kena marah diaorg bertengkar tiap-tiap hari.

Pada mulanya, mmg aku rase. Wah ! Bagusnya, adik aku semua dah besar-besar. Jadi, nanti aku bolehlah duduk bermaharajalela. (Sebenarnya aku nie pemalas oke, jujur nok) Tetapi tidak sama sekali. lagi adik aku dah meningkat remaja ni. Diaorg punyelah cerewet tahap gaban. Semua benda tak kena. Barang2 sendri pun tak reti jaga. ( sorry, aku pun same jugak). Yang paling tak best kan. Aku selalu kena mengalah dgn diaorg . Kenapa ha ? Aku nak jugak rasa bagus sikit.

Ehm, yang paling penting aku mempunyai tangguja
wab yg amat berat utk settle kan masalah keluarga. kadang2 aku rase aku ni anak sulung. Tapi tidak. Aku ada dua org abg lagi ok. Biasalah, cara perempuan berfikir dgn lelaki berfikir tak sama. Aku duduk dekat rumah selalu, aku tahulah apa yg berlaku kan. Itu pasal lah aku ni selalu tension je. Sebab aku ni byk berfikir. Sepatutnya, aku kenalah relax sikit kan. Biasalah. Nama pun 'kakak' dah macam sama dgn tanggujawab ibu2 dah.

Haa, lagi satu. Aku bukan nak membebel sgt lah kan. Aku tau aku pn malas sbnrnya. Kemas rumah pun tak selalu. Tapi wahai adik & abang tolonglah kemas sama. Tak boleh ke ha ?

Tapi takpe, aku cool lagi. Aku bukan marah ye ? Just ak
u luahkan aje ape aku rase.
Nasib baiklah nakal2 adik beradik aku ni. Diaorg ada jugak sifat baik tu.

Kepada abang, abg memang garang gila tapi kadang2 paham
jugak situasi akak.
Kepada angah, kau bukan apa angah, cerewet kau je aku tak
sanggup dengar, tapi aku appreciate bila kau ambil berat pasal aku.
Kepada abg chik, walaupun kau selalu bajet hebat dgn aku, kau jugak la yg jadi teman aku kalau aku bosan.
Kepada adik, aku tak suka kau punye kepala angin, jadilah rajin sikit walaupun tak macam aku, tapi kau selalu buat lawak bodoh & baik dgn aku tiba2.

Memang susah pegang title 'kakak' ni. Tapi semua tu akan senang kalau korang just fikir positif je. Well, aku harap aku dah buat yg terbaik utk adik b
eradik & family aku. Semoga family aku dapat hidup bahagia sampai bila2. Disini aku nak cakap, aku respek lah dekat kakak2 yg dah buat family diaorg bahagia.

Untuk abg aku : Semoga cepat sihat, aku tggu kau balik ruma
h. :) (even kdg2 menyampah)


dari kiri : aku , abg chik, adik, abang ~


disebabkan angah aku takde kat pic atas, haa. ni die.

End.

Friday, December 24, 2010

Petua Rawatan Ulcer dalam Mulut

Assalamualaikum, hye readerss ! :)

Hari ini saya nak share serba sedikit rawatan utk pesakit yg mengalami ulcer dalam mulut. Rawatan yg saya nak kongsikan ini adalah daripada hasil pendapat rakan-rakan di ruangan Forum yg baru saya lawati tadi. So, adalah di ingatkan, ini hanyalah suatu cadangan & pendapat utk menyembuh sakit ulcer dlm mulut itu tetapi lebih baik pesakit mendapatkan rawatan Doktor bagi penyakit ulcer dalam mulut jika ianya berlarutan. Saya pernah terbaca kalau ulcer ini dibiarkan begitu tanpa rawatan dikhuatiri dijangkiti virus HFM iaitu virus kaki, tangan dan mulut. Saya pun tidak berapa tahu sgt. So, kawan-kawan b
olehlah search tentang virus tu dgn lebih lanjut ya ?


Hasil daripada tinjauan saya dkt CARI Forum tu, inilah sedikit petua yg saya dapat :

1. Sapukan mentega dekat bahagian ulcer tersebut.
Jangan ingat mentega ni utk korang buat masak-masak je. Mentega pun berguna tau utk sembuhkan ulcer. Saya rasa cara ini memang berkesan, nenek saya pun pernah bgtahu petua nie. Memang mujarab pun, tapi jangan ingat sapu sekali je boleh elok ok ? Kenalah selalu sapu. Kalau tak manalah nak elok.

2. Banyakkan ambil Vitamin C (Oren + 8 gelas air suam sehari )
Sebab apa kena ambil Vitamin C ? Senang je nak jawab. Sebab pesakit ulcer ni kurang Vitamin C lah jadinya ulcer tu. Kalau kurang kita mestilah kena banyakkan. Betul tak ? Lagipun Vitamin C memang baik tuk mulut.

3. Kumur dengan ubat kumur yang telah disyorkan oleh doktor.
Dari pemerhatian saya, ramai juga yg cakap guna ubat kumur tu boleh cepat sembuh. Korang cubalah ya. Ade juga pandangan yg mengatakan Oral Aid utk ulcer tu hanya penghilang penyakit sementara shj. Bila sudah hilang kebas akan sakit balik.

4. Guna ubat "Watermelon Frost ".
Saya mmg tak tahu menahu pasal ubat nie. Tapi orang kata ubat ini ubat serbuk dan boleh didapati di kedai Ubat Cina. Ubat ni mmg pedih bila diletakkan tapi yang penting ulcer korang boleh sembuh dgn segera. (Sya kena search lebih lanjut pasal ubat ni, sebab saya pun tak tahu )

5. Makan Aiskrim Vanila .
Makan Aiskrim boleh sembuh ke ? Saya pun agak terkejut seketika. Tetapi dalam pemantauan saya dekat Forum tu. Memang ramailah yang kata Aiskrim Vanila elok utk sembuhkan ulcer. Siap doktor lagi yang suruh buat mcm tu. Tetapi Aiskrim Vanila tu bukanlah aiskrim yg byk ais tu, yang jual sebatang tu haa. Tapi aiskrim vanila yg penuh dgn krim tu (Memang sedap la kan ?) Cthnya : Aiskrim Cornetto & Aiskrim Walls dlm bekas tu.

Itu sahajalah yg dapat saya kongsi bersama, credit to geng2 CARI Forum .
Kalau tak memang saya tak tahu lah semua petua2 diatas.
Readers ! Korang bolehlah cuba petua ni ya kalau sakit ulcer dlm mulut. Tapi harap2 korang tak sakitlah. Saya doakan korang semua sihat sejahtera :)

Sampai disini. Ja mata :)

Arigato ~Sekai No Doko Ni Itemo~ - Hey! Say! JUMP

Konnichiwa~


Arigato~Sekai No Doko Ni Itemo~ is sing by Hey! Say! JUMP band. They are Japanese boy band that has ten-member. This song is a latest song that they was released in this month. In this song, they singing all those thank you words in different languages. It so kawaii ! :D
Listen this song :)





Arigato ~Sekai No Doko Ni Itemo~ - Hey! Say! JUMP with Romaji lyrics.


We say Oh arigatou

Hey! Sekai wa ichi? Ni
Sankyuu to na kimi wo nosete
Hey! Sekai no ashita
Asatte shiasette ni tsuzuku yo

VADANE WONDERFUL
terenaide TERIMA KASIH (TERIMA KASIH)
So bokura wa ningen Jin-Say! EVERYDAY OBRIGADO

DANKE SCHÖN
Now dandan kasha ga
GRACIAS
Sekai ni afuredasu Come on

Arigatou THANK YOU FOR…!!
Sekai e no HUG (ha ha)
XIEXIE SHA- yonsennen
Shake it! (Yeah!!)
Odorou (oh!)
EXCITING!
SPASIBO! SPY MOVIE WUNDERBAR de ano FASHION
Guratto kite mou GRAZIE GRAZIE chekerau yo
Wow Wow Wow Wow
I LOVE YOU “arigatou”

Hey! Sekai wo dakishimeTAI
KHOB KHUN KRUP de Clap your hands!
Hey! Sekai wo mezase MEZASE mazu ippo SALAMAT PO
oide yo CÁM O‘N
THE BEACH kyoukansha TOSIAH kansha (kansha)
So bokura wa isshoU SHOW TIME gamushara ga MU TASHÁKKIR

MERCI BEAUCOUP
Now dondon kansha ga
KOMAWAYO
chikyuu wo tsutsumidasu Come on

Arigatou THANK YOU FOR…!!
Seikajuu to KISS (ha ha)
SHOUT SHOUT choujou kara
Doumo XIEXIE (Yeah!!)
Sakebou (oh!)
BAIKARUko ni SPASIBO wo
chirigamete SPANGLE de
ROMA no kyuujitsu wo sugoshite
GRAZIE GRAZIE CHARGE shiyou yo
Wow Wow Wow Wow
I LOVE YOU „arigatou“

Ari ari ari Thank you you!
Just Garo Gato Gato Arigatu
Sanrokugo days
Yo yo yoroshiku hitori ja nai yo
HAPPINESS

„We are JUMP!!!“

Saa kansha wo tsutaeyou sou sa
Kimochi wo arawasu no sa
Yorokobi au toki mo (Yeah)
Hagemashiau toki mo (Oh)
Itsumo utau you ni So aikotoba „Thanks“

Arigatou THANK YOU FOR…!!
Sekai e no HUG (ha ha)
XIEXIE SHA- yonsennen
Shake it! (Yeah!!)
Odorou (oh!)
EXCITING!
SPASIBO! SPY MOVIE WUNDERBAR de ano FASHION
Guratto kite mou GRAZIE GRAZIE chekerau yo
Arigatou THANK YOU FOR…!!
Seikajuu to KISS
SHOUT SHOUT choujou kara
Doumo XIEXIE (Yeah!!)
Sakebou (oh!)
BAIKARUko ni SPASIBO wo
chirigamete SPANGLE de
ROMA no kyuujitsu wo sugoshite
GRAZIE GRAZIE CHARGE shiyou yo
Wow Wow Wow Wow
I LOVE YOU „arigatou“

Source : http://ribbonsaround.blogspot.com & jpopasia

They sing arigatou in different language.That is in Malay, Indonesian, Indian, Portougese, German, Spanish, Chinese, Russian, Italian, Thai, Filipina, Korea, Arabian, French and etc.
Ureshi i desu. I'm glad.

Personal rating : 4/5

Enjoy ya! Ja mata :D

5 Keutamaan Ber-facebook


Assalamualaikum, salam pembuka bicara,

eceh ! lebih-lebih pulak kan ? Entri aku kali ini is about Facebook lahh atau lebih senang dikenali sbg FB. Aku jamin korang mesti ade FB kan ? Setiap org buat FB mesti ada tujuan, mesti ada keutamaan kan ? Am i right ? Kalau aku silap, sila betulkan. hee~ Bagi aku, aku ada keutamaan aku tersendiri kenapa aku join FB nie. Aku ada 5 keutamaan aku online FB.

1. Update notification & profile page sendiri.
Perkara 1st yg semua org pun akan buat sama macam aku. Asal online je, mesti notification ada. Tapi aku tak la famous macam korang, kalau aku on je, ada la 2 3 notification. Then, aku akan update status kat profile aku. Itu pun kalau aku ada mood yg baik. Kadang2 aku biarkan je. Nak type status, ambil masa yang sgt lame bg aku. Sebab setiap status tu dibaca oleh semua friends kan ? So, mestilah fikir yg ianya tidak ada unsur2 sensitiviti.

2. Mesej & Chat.
Selalu org akan chat. Aku jarangla nak on chat tu. Sebab aku kadang2 nak online FB je. Sebab nak update noti aku. Selalu pun aku akan mesej kawan2 dekat ruangan mesej. Aku rasa dgn cara macam tu aku tak ada lah menganggu rakan2 aku yang tgh sibuk main game FB tu. So, kawan2 aku bolehlah take time dorang nak reply mesej aku tu. Tak ada lah aku nie nampak memaksa sgt. Haha.

3. Stalker FB friends yang aku anggap perlu distalker sahaja.
Aku tak suka pergi dekat HOME and tgk news feed. Sebab, aku tak nak tahu sgt apa yg berlaku. Aku mengaku aku cepat bg feedback lepas aku baca status2 yg org post. So, lebih baik aku tak tgk je. Aku akan tgk page org yang aku nak lihat sahaja. Sebab nak tahu perkembangan diaorg.

4. Wish Birthday kawan2.
Aku akan pergi kat HOME utk tgk Birthday member2. Then, wish. Itu jelah. Yela, takut termiss lak nak wish.

5. Event.
Aku mmg suka post event. Aku pun tak tahu kenapa. Mybe aku suka nak buat gathering dgn member2 aku diluar sana. And event jugak penting bg aku utk aku tahu apa yg akan terjadi.

em, itu jelah function aku ber-FB. Korang pulak macam mane ? Adakah korang ni lebih advance ? So, share kan la FB itu bfungsi sbg apa dekat korang.

Wasalam~

Thursday, December 23, 2010

Congratulations Farah Ain Uncle Mustapha/Mustafa/Mustapa

Assalamualaikum,

Orait~ tanpa melengahkan masa aku. haha. Aku buat entri ni khas utk 'GF' adek aku. Name dia Farah Ain anak kpd uncle Mus, dimana aku tak ingat macam mane nak eja name uncle tu. Pape pun omedetou gozaimasu Farah Ain sebab dah berjaya dapat 8A dlm PMR 2010. "Babe, akak nie pun tak pandai mcm kau tau" (Jelas aku ni jeles) hehe~ Farah nie juga budak yg sgt addicted dkt drama & lagu Korea. ish~ pe la an budak skrg nie. haha. Tapi yg aku tgk la kan, bdasarkan pemerhatian aku, budak yg gile addicted kt Korea ni selalu nya tergolong dlm budak2 yg pandai. Patutlah aku tak pandai, sbb aku tak ter'influence kpd KPop & drama Korea ni. Haha. Watever, aku pun tgh tggu keputusan, mmg la kerisauan tahap maksima.



Semua says "omedetou gozaimasu" ! :D
Pelajar2 Cemerlang PMR 2010.

Tak lupa juga omedetou gozaimasu dekat rakan2 Farah Ain yg aku kenal : Amirah, Farhana, Atiqa, & Aliah . U all mmg terbaek lah. nanti dah besar jgn lupe Akak ye ? hehe~

Oke, ja mata~ :D

Wednesday, December 22, 2010

On Your Mark ~Hikari no Kiseki~ - J Soul Brothers

Konnichiwa ! :D

J Soul Brothers is a Japanese Pop/ JPop Band & dance group. On Your Mark / Hikari no Kiseki is their latest single.So, take a look !




J Soul Brothers - On you Mark / Hikari no Kiseki with Romaji Lyrics

tsuyoku tsuyoku ari tai to omou hodo naze ka karamawari suru
hitotsu hitotsu koe te ku hoka ni nai donnani kewashiku te mo

akirame nai mirai no chizu nigirishime te hanasa nai
bokura wa mou hitori ja nai musuba re te iru
meguri ae ta sono kiseki o shinjiru chikara ni kae te
asu e tsuzuku michi o iko u

mezasu basho wa haruka kanata ni aru da kara yowaki ni mo naru
sonna toki wa sora ni kokoro sumase ba kikoeru toki o koe te

aki mo se zu ni yume no senaka tada oi tsuzukere ba ii
dare mo ikiru imi o idaku koto ga dekiru to
itsuka sonna shirushi ni naru chikai tate ta kono mune de
sono omoi o uketsui de ku

inochi ga umare te hajimete hikari ni matoi sakebu you ni
mada umaku ie nai keredo subete koko kara hajimaru on your mark

akireru hodo yume no kizuna nigirishime te hanasa nai
sono omo sa de kono tenohira kizutsuke te te mo
chikai o ima gatachi ni shi te bokura wa aruki hajimeru
mitsume te i te We will keep on trying
mitsume te i te We will keep on dreaming

Source : jpopasia


I very impressed with their dance. love it ~ So, what do you think ?

No Ordinary Family

Watch on TV3 , Every Monday, 09.00pm .


Genre : Drama , Entertainment , Hollywood , Web Exclusives

Synopsis : The Powells are about to go from ordinary to extraordinary. After 16 years of marriage, Jim and Stephanie's relationship lacks the spark it once had, and their family life now consists of balancing work and their two children, leaving little time for family bonding. During a family vacation set up by Jim in an attempt to reconnect, their plane crashes into the Amazon River. But this is where the fun starts for the Powells, as they soon discover that something's not quite right. Each of them now possesses unique and distinct superpowers. But saving and savoring their family life will be equally important, as they try to find purpose for their new powers and embark on a journey to find out what defines and unifies them. The Powells are a totally relatable family who happen to be a little bit amazing.

Personal rating : 9/10

Tuesday, December 21, 2010

Buzzer Beat Ost.-Bz-Ichibu to Zenbu (Part and All)




[Ichibu to Zenbu by B'z @ aidha/4shared.com]



Ichibu to Zenbu with Romaji lyrics


“Anata wa watashi no hon no ichibu shika shiranai”
Kachihokoru you ni warawaretemo sorehodo iya ja nai yo
Umarete kuru mae kiita you na sono fukai koe
Sore dake de jinsei no okazu ni nareru kurai desu
Subete shiru no wa toutei muri na no ni
Bokura wa doushite
Akumade nandemo seifuku shitagaru
Kanpeki wo oimotome
Ai shinukeru pointo ga hitotsu arya ii no ni

Moshi sore ga kimi no hon no ichibu da to shitemo
Nani yori mo kakujitsu ni hakkiri suki na tokoro nan da
Komatta toki sukoshi mayuge wo magete misetari
Dakiyoseru to hotto suru you na yawarakasa dattari

Subete tsukanda tsumori ni nareba
Mata kizu tsuku darou
Honto ni iru no wa umu wo iwasenai
Attouteki na tezawari
Ai shinukeru pointo ga hitotsu arya ii no ni

Kimi ni shika wakaranai koto boku dake ga miete iru koto
Doremo honto no koto

Subete nanika no ichibu tte koto ni
Bokura wa kizukanai
Itoshii riyuu wo mitsuketa no nara
Mou ushinawanaide
Ai shinukeru pointo ga hitotsu arya ii no ni
Sore dake de ii no ni

Monday, December 20, 2010

Lesson 2 : Learn Japanese

Lesson 2 : Expressions [Part 1 ]

How are you ?

ogenkidesuka


Are you well ? / Awak apa khabar ?
Ogenki desuka ?

Yes, i'm well. / Khabar baik.
Hai , genki desu.

No, i'm not well. / Tidak sihat.
Iie, genki ja arimasen.

genki : well

Understand ?

wakaru


Do you understand ? / Adakah awak faham ?
Wakari masuka ?

Yes, i'm understand. / Ya, saya faham.
Hai, wakarimasu.

No, I don't understand. / Tidak, saya tidak faham.
Iie, wakari masen.

wakaru : to understand.

What ?

nani


What is it ? / Apa itu ?
Nan desuka ?

What is this ? ( in speaker's hand)
Kore wa nan desuka ?

What is it ? (in listener's hand)
Sore wa nan desuka ?

What is that ? (in the sky)
Are wa nan desuka ?

nan (nani) : what

see you, bye / ja mata
:D

Gambar Ini Mungkin akan Masuk 'Magazine' !

Assalamualaikum & Salam 1 Malaysia,

First of all, semalam sgt best pergi FACON. Siapa-siapa yg pergi mesti tahu macam mane kehangatan dia kan ? haha. Kalau nak tahu hangat ke tak hangat tgk blog cik shera . Belum lagi dpt pergi Jepun, tp dah terasa mcm kat Jepun sbb kami berada di persekitaran di mana ramainya exhibitor dari Jepun disitu.


Oke. Bukan itu yg aku nak ceritakan. Aku just nak post entri ni sebab nak bgtau yg gambar yg aku edit akan dimasukkan ke dlm ruangan 'Magazine'. Itu pun kalau dapatla, sebab Puan tu nak pilih antara dua. haha. Korang mesti nak tahu kan gambar yg aku edit tu masuk dalam 'Majalah' mane ?? Oke la. aku terus terang la. sebenarnya gambar yg aku edit tu mybe akan dimasukkan dlm Majalah Sekolah aku. hehe~ famouskan aku ? aduhai. aku mane la tahu sgt edit gambar hanya gambar kelas jela. tu pun aku buat last minute, selepas aku balik dari FACON semalam. Dats why la gambar tu simple gile & aku sgt takut gambar itu tidak disukai. Sebab aku mmg tak pandai edit & slumbe je cilok gambar2 rakan sekelas dr FB. Ye. aku sgt terpaksa. Sebab aku dah takde mase. Maaf ye rakan2 kalau gambar aku edit tak cantik & ada cacat cela. Tapi takpe, Achik ada buat lagi satu, harap2 oke. Nak tgk tak gambar tu ? Ni, kat bawah ni.


klik untuk view image ~ inilah hasilnya .

Orait . Thanx for lihat2.



Saturday, December 18, 2010

Naqib & Prem become a singer @ 8tv quickie

Assalamualaikum u all ! :D

Who watch 8tv Quickie ? Please say "yeah" . haha ! Who didn't know about 8tv Quickie , The 8tv Quickie is a 15-minute show on 8tv. Each segment will take one lucky caller and in order to win the prizes, the caller will have to answer one simple question or fulfill the host’s request in relation to the content of the show. It shows everynight at 11.30p.m , except for Sundays at 12.oo midnight. The prizes vary everyday but usually movie passes and music album is given on everyday basis. Prem, Naqib, Zher , Megan & Julie Woon are the host. So. check it out !



Naqib & Prem become a singer ? haha ! nope la. They just sing together at 8tv , Naqib was play a guitar and Prem sing on the same time. I think they shud be sing everytime when both of them on air. So nice lorh ! See tonton and search The 8tv Quickie 2010 - Episode 333 . U can see Naqib & Prem become a singer.

Friday, December 17, 2010

Ghost 8tv OST ( After Midnight - Yuna )

Salam , Hey guys,

Rindu la pulak dekat cerita Ghost 8tv. Dua2 season aku layan. mmg best la cerita tu. Aku jugak suka Ost Ghost. Antaranya lagu Yuna- After Midnight. ceh ! aku baru tau ini lagu Yuna semalam. tu pun bile aku dengar lagu ni kat 8tv. mmg la aku ni ketinggalan zaman. selama ni aku tau lagu je. tak tau pulak org yg nyanyi tu. Mmg best la lagu ni. so, aku nak korang layan jugak. Tahniah la kpd pengarah & pelakon2 cerita ni. Korang mmg buat aku teringat kan cerita tu je.
And for Yuna, suara u mmg best ! :D

Jom layan ~





Download mp3 : Yuna - After Midnight ( Ghost 8tv OST ) [2.31MB]

After Midnight Lyrics

After midnight I shall kidnap you from the world
And I'll keep you in my room
Hush now my love and hold my hand
After midnight I shall take you to a place
Where no one else should know of
Hush now my love and hold my hand

You are exactly where you supposed to be
And if they come for you
They would have to find me

Stay
Keep me awake
Keep me amazed
Only for today
Keep me dazed
My love is yours only

After midnight
I shall stay awake
And if you chose to close your eyes now
Hush now my love
I'll watch you sleep

You are exactly where you supposed to be
And if they come for you
They would have to find me

Stay
Keep me awake
Keep me amazed
Only for today
Keep me dazed
My love is yours only

Stay
Keep me awake
Keep me amazed
Only for today
Keep me dazed
My love is yours only

Lesson 1 : Learn Japanese

Konnichiwa,

Watashi wa Kiki-san ( Saya Kiki ). Saya berbesar hati nak berkongsi dengan rakan-rakan semua tentang mempelajari bahasa Jepun ( Nihongo ) . Saya sendiri sedang belajar bahasa Jepun melalui internet. Bahasa jepun yg saya belajar ini hanya sekadar utk menambah pengetahuan & meredakan tekanan saya seharian. Disebabkan saya tak nak lupa apa yg saya belajar. So, saya nak share serba sedikit yg say dah pelajari kat sini. Hope semua enjoy ye. Sebarang rujukan saya di Basic Japanese Language & Learn Japanese . So, im start now with 1st lesson.

Lesson 1 : Greetings

hajimemashite - how do you do ( ucapan kepada seseorang yang baru kenal, lebih kurang macam nice to meet you)

ohayoo gozaimasu - Good morning ( Selamat pagi )

konnichiwa - Good afternoon ( Selamat tengahari ) / Hello

konbanwa - Good evening ( Selamat petang )

oyasuminasai - Good night ( Selamat malam )

ja mata - See you, bye ( Jumpa lagi, selamat tinggal )

mata ashita - See you tomorrow ( Jumpa esok )

sayoonara - Goodbye ( Selamat tinggal )

hishashiburi - Long time no see ( Sudah lama tidak berjumpa )

omedetoo gozaimasu - Congratulations ( Tahniah )

ganbatte ! - Good luck ! (Selamat berjaya )

arigato gozaimasu - Thank you ( Terima kasih )

doitashimashite - You're welcome ( Sama-sama )

sumimasen - Excuse me ( Minta diri )

gomennasai - I'm sorry ( Saya minta maaf )

Kasut Tinggi, Seksi ke Seksa ?

Assalamualaikum ya habibi ya maulana ! ~ :D & Salam Sejahtera,

Kasut Tinggi, Seksi ke Seksa ? Oke, mari kita lihat sama ada high heel tu seksi ke seksa ? ? ?


mesti sexy kan kalau pakai kasut ni ? ~ hee ~ :D



Orait. memang tak dinafikan sebahagian besar golongan wanita mmg suka akan pemakaian kasut tinggi nie. yela. lawa kan ? cantik je tgk. Pemakaian kasut tinggi juga menampilkan identiti seseorang wanita tu. Seseorg itu akan nampak lebih bergaya & elegan dgn pemakaian kasut tinggi ini. Memang tak salah kalau nak bergaya. tapi kita semua kena jugak tgk daripada sudut lain jugak kan ? Kalau sesuatu tu tak berbahayakan diri. SO, let go jee !


cantik kan ? cantik kan ? hee~



Masalah kesihatan boleh terjadi kalau golongan wanita terlalu mementingkan fesyen. Oke. bukan saya cakap tak boleh berfesyen, tapi mesti ade hadnya kan ? so, jika pemakaian kasut yg teramat la tinggi & dipakai hari2, rasenya macam tak sesuai je kot. Itu hanya pandangan saya la. Masalah kesihatan yg melibatkan pemakaian kasut tinggi ini selalunya terjadi expecially kpd wanita hamil. Wanita yg hamil diharapkan mementingkan kesihatan ye !

Kajian daripada Persatuan Ortopedik Kaki Amerika Syarikat mendapati wanita yg memakai kasut tinggi sekurang2nya 3cm akan meningkatkan tekanan pada lutut sehingga 26% .
Jadi, rasa-rasanya kalau nak pakai kasut tinggi tu mestilah ade hadnya ye ? Utamakan kesihatan drpd penampilan ye.

Mmg tak dinafikan banyak sangat design kasut tinggi yg cantik ni. sampai golongan wanita rambang mata utk memilihnya. apa2 pun pentingkan aspek kesihatan & keselesaan ye ? berikan itu sebagai priority anda. So, cantik & elegan tu 2nd punye cerita oke. Saya just nak mengingatkan shj. Ini juga utk kesihatan semua ~ :D

SO, ape yanganda rase. seksi ke seksa ? So, jawab sendiri la ye.

Salam ~

Wednesday, December 15, 2010

Pantun / Seloka Kiki ~


[ By - Graduation ]
Kiki suka minum tebu,
Minum tebu di kedai Cik Mimi,
Peperiksaan akhir hari Rabu,
Hari Merdeka untuk kami.

Bukan senang hendak berjaya,
Kena lalui fasa peperiksaan,
Semoga kami dapat berjaya,
Hasil daripada ilmu pengetahuan.

Sesi persekolahan sudah tamat,
Peperiksaan juga sudah selesai,
Semoga kami capai matlamat,
Doa & tawakal menjadi penyelesai.

Pahit manis kami bersama,
Moga menjadi ingatan kami,
Guru yang berkaliber berusahasama,
Demi mendidik diri kami.

Rakan yang jauh, rakan yang dekat,
Semua mempunyai satu matlamat,
Menara gading sentiasa terpahat,
Dalam usaha mengejar matlamat.

Usaha menunjukkan identiti,
Kejujuran mencerminkan peribadi,
Doa semua menjadi integriti,
Tonggak negara masa hadapan.

Kiki susun sepuluh jari,
Tanda maaf kesilapan lalu,
kepada sesiapa yang kecil hati,
Harap semua sudah berlalu.

Arigato gozaimasu kepada guru2,
Sayonara kepada rakan2,
Dozoo yoroshiku kepada Pra-U Junior,
Ganbatte kepada kalian semua.

Daripada : Nor Rukhila Rosli.
Kpd : Semua guru2, rakan2 & semua yg memberi sokongan.

Salam~ :D

Facon Education Fair-Kuala Lumpur

Assalamualaikum, hey u all ~

Pada 18 & 19 Disember 2010,iaitu hari Sabtu & Ahad akan berlangsungnya Facon Education Fair Edisi ke 29. Facon Education Fair ini akan diadakan di Putra World Trade Centre yang dianjurkan oleh Facon Exhibitions Sdn. Bhd. Pelbagai Institut yang akan anda dapat lihat disana iaitu daripada pelbagai negara. negara yang terlibat ialah China, German, Japan, Netherlands , Singapura, USA & Malaysia sendiri. Lebih 150 exhibitors akan ada dekat situ. Business timing daripada pukul 12tghri hingga 600 ptg. So, siapa-siapa yang berminat untuk tgk event ini & mengetahui pelbagai institusi yang menganjurkan program2 menarik bagi diploma, under graduate, post graduate courses. korang boleh la dapatkan informasi & bimbingan tentang program2 yg terdapat di institusi2 yg mengambil bahagian dalam Facon Education Fair pada tahun ini. :DSo, guys. checkitout ! ~

Friday, December 10, 2010

Nuffnang Ads ??

Salam semua, hye ! :)

hm, wahai blogger. korg mesti tahu kan pasal nuffnang ni ? ish~ aku cube la nak msukkan iklan nuffnang kt dlm blog aku ni. tp tak dpt. byk kali jugak lah aku dah buat. agak penat jugak la otak aku ni memikir. youtube sudah lihat. segala step aku dah buat. tapi takde pun menda tu muncul kt blog aku. ciss ! nampak sgt aku ni cetek nuffnang. tapi berusaha jugak tu nak buat. yela, konon nak crik side income. guys, sape2 yg tahu. boleh bgtau aku tak mcm mane nak buat. aku ni dah agak giveup ni. :(((

aku tak penah la sesabar begini. tp bile aku pikir pasal sideincome. aku mmg jadi mcm ni.



[From -.jehzlau-concepts. ]


guys, boleh tlg aku tak ?? (harapan meninggi) :(

Thursday, December 9, 2010

baru aku sedar ~

Assalamualaikum.

hey guys. aku tak tahu nak crita ape kat entri ni.tapi aku crita jugak lah. aku just nak bgtau yg aku dah sedar skrg. dah nak dekat 2011 ni. baru aku tahu perangai aku yg sebenar. susah kan kita nak nilai diri kite sendiri ?? selalu pun kite suke nilai org & tak sume org boleh judge org dgn sebetul2nya. takut nanti timbul prasangka buruk kita kt org yg kte nilai tu. bile dah bersangka buruk. mule lah timbul mcm2. cthnya : pergaduhan or kutukan ke atas seseorg tu. aku rasa, aku sndiri ade dlm kelompok org2 yg suka berprasangka buruk. tp takpe. skrg aku dah sedar. and aku harap aku dah tak fikir bukan2 dah pasal seseorg tu.


jgn cuba2 jadi mcm ni ye ? ~
[ by- teratak jihad ]

sifat buruk sangka akan memamah hati kita secara senyap. kelak akan berkecai juga. so, korg jauhilah dari sifat ni ye. ini hanya utk peringatan kite semua.

pernah tak korg buat mcm ni ?

1) bile jiran korg beli kereta Mercedes. anda akan ckp " dia tu asyik nak menunjuk je"
mane lah tau die ade rezeki nak beli, dah tu impian dia. so, tak baik ckp cm tu. (tgk, tu dah sgke buruk)

2)bile jiran korg asyik pakai kreta buruk. korg akan ckp "dia ni dah takde kreta laen ke nk pakai"
manelah tau die tak mampu nk beli kreta baru (kan tak baik ckp cm tu)

3)bile org tak senyum kt korg. korg akan ckp "ish~ sombongnye dia tuu"
manelah tau time tu die tgh ade memikirkan masalah ke. (kan tu dah bsagke buruk)

4)bile org tu senyum je sepanjang mase. mst korg akan ckp " gila ape die ni. buang tebiat ape"
manelah tau kalau dia sdg seronok mendapat kabar berita gembira. (dah tambah slh fhm)

soo. aku tak nak panjangkan crita aku ni. setiap perbuatan seseorg tu. mesti ade sebabnya, jadi, kite tak payah la nak sangke buruk & menyebabkan slh fhm yg membawa kepada pergaduhan.

last, dalam mase yg same. aku berdoa semoga kita semua terhindar daripada perasaan buruk sangke ni ye kawan2. :) oke. happy2 salu yek ! happy holiday ! bye~


Tuesday, December 7, 2010

salam maal hijrah :)

Assalamualaikum ~

salam maal hijrah kepada semua rakan2. selamat menyambut awal muharam. :)


[ By - iluvislam.com ]

moge kita semua mendapat keberkatan & rahmat daripada-Nya. :)))

Wednesday, November 17, 2010

Selamat Hari Raya Aidil Adha ~

Kita selalu bertanya, tetapi Al-Quran telah pun menjawabnya :

S : Kenapa aku di uji ?
J : Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; “Kami telah beriman,” sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta (Al-Ankabut : 2-3)

S: Kenapa aku tidak dapat apa yang aku idam-idamkan ?
J :“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.” (Al-Baqarah : 216)

S : Kenapa ujian seberat ini ?
J :
Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdoa): "Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri ma'aflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir." (Al-Baqarah : 286)

S : Kenapa rasa kecewa ?
J :
"Dan janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah (pula) kamu bersedih hati padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi(darjatnya) jika kamu orang-orang yang beriman." (Ali Imran :139)

S : Bagaimana harusku hadapi ?
J : Jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu' (Al-Baqarah : 45)

S : Apa yang aku dapat daripada semua ini ?
J :
Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka. Mereka berperang pada jalan Allah; lalu mereka membunuh atau terbunuh. (Itu telah menjadi) janji yang benar dari Allah di dalam Taurat, Injil dan Al Quran. Dan siapakah yang lebih menepati janjinya (selain) daripada Allah? Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan itulah kemenangan yang besar.(At-Taubah :111)

S : Kepada siapa aku berharap ?
J :
Kemudian jika mereka berpaling ingkar, maka katakanlah (Wahai Muhammad): "Cukuplah bagiku Allah (yang menolong dan memeliharaku), tiada tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia kepadaNya aku berserah diri, dan Dialah yang mempunyai 'Arasy yang besar. (At-Taubah : 129)

Just wanna wish u all , Happy Eid Adha . :)

(mesej ni saya dapat dari seorg rakan saya sempena Aidil Adha tahun nie & dia cube utk mengingatkan saya bahawa pengorbanan itu adalah satu perkara yang sangat bermakna & bukan perkara yang sia-sia. Setiap yang berlaku tu msti ade hikmah disebaliknya. Hanya Allah shj yg tahu. )


Monday, November 8, 2010

senyum :))

hey, salam semua ! :0 menghitung hari lg 15 hari nak STPM. fuh ! jantung berdebar2 rase nak jatuh je kat lantai. fikiran asyik fikir stdy je. smpai lupe nak rest kan diri. so, harini aku tgerak hati nk update blog aku yg dah tak serupa blog ni. di samping aku menenangkan diri yang tgh serabut baru bace tamadun islam yg agak susah aku nk skor ni. oke ! tggalkan dulu pasal hal exam aku.




kalau aku boleh tunjuk cmne perasaan aku skg. lebih kurang mcm nie la agaknye *.* hee~

orait. cam tajuk entry aku kali nie. aku nak menerangkan kat korg semua pasal senyum. seperti mane yg sume org dah tau, senyum tu ialah satu sedekah. kite mmg digalakkan utk senyum. haha~ dah. sebelum aku merepek psl senyum nie. aku nak share dgn korg. pagi tadi dkt skolah baru aku tau yg senyum ni bkn hanya ade beberapa jenis je. rupe-rupenya byk lagi yg aku tak tau pasal jenis senyum nie kat dlm simpulan bahasa. oke, let me tell u ! (maybe korg dah tau, cume aku je kot yg ketinggalan zaman :D )

senyum kambing - senyum yg dibuat-buat
senyum kucing - senyum mengandung muslihat
senyum kulum - senyum menawan
senyum manis - senyum menawan
senyum nabi - senyum mengejek
senyum raja - senyum dibuat-buat/ mengejek
senyum simpul - senyum sedikit
senyum sinis- senyum mengejek
senyum sumbing - senyum terpaksa
senyum tawar - senyum utk menyembunyikan rasa duka
senyuman komersial - senyum oleh kerana kehendak tugas
senyuman beracun - senyuman bermotifkan jahat
senyuman bidadari - senyuman yang menenangkan jiwa
senyuman plastik - senyuman palsu

(Sumber : Kamus Simpulan Bahasa )

and aku nak gak share kat sini tentang simbol2 smiley yg terdkt ruangan inbox fon & social network korg ! (dah alang2 aku crite sal senyum. saje jek nak masuk kan menda ni kt entry aku)

:) : senyum
:-) : gembira
(-: : senyum orang kidal
:=) : senyum orang utan
:3) : senyum orang hidung besar
:-B : senyum orang gigi jongang
:-D : ketawa
@:-) : senyum orang pakai serban
C=:-) : senyum tukang masak
{:-) : senyum orang pakai topi
:-}X : senyum orang pakai bow tie
8-) : senyum orang pakai kaca mata
[:-) : senyum orang pakai songkok
o<:-) : senyum santa claus
:-[ : drakula/vampire
;^) : senyum dengan cara 'mencemik' muka
=:-) : senyum orang berambut tegak/punk
:-~ : muka selamba
:-{ : orang ada misai
8(:-) : mickey mouse
:-( : sedih
;-( : menangis
:Õ-( : menangis
:-o : terkejut
:-O : terkejut besar
:-/ : ragu-ragu
:-\ : tak pasti
:-] : gembira
X-( : sudah mati
;-) : mengenyit mata
:-* : cium
:-II : marah
%-) : keliru
:-# : mulut kena plaster
:-(*) : kata-kata anda menyebabkan saya benci
:-P : menjelir
>;-> : a very lewd remark was made
:-& : lidah terikat
O:-) : pari-pari
:-@ : menjerit
:-^ : memuncungkan mulut

(Sumber : Simbol untuk Internet)

Menurut Adek aku , Nabilottt ! :)
die kate senyum tu boleh menenangkan jiwa, jadikan kite sihat, awet muda la konon. aku tak tau ape yg die merepek. yg penting die nga bace entry aku & rase menyirap aku nga pgg pc ni lelame (al-maklum la kongsi2 pc jekk) . okela, before tu aku ngah musykil kenape senyum nabi tu mksdnye snenyum mengejek ye? sape2 tau, tolong bgtau ye ? daa. mahu pergi siapkan kelengkapan perang utk 23nov ni (STPM aku laa) . wish me luck. ganbatte ! senyum2 selalu ! :)
senyum in japan : Egao (*.*)


Kokorokara ,
Kiki :0

Tuesday, October 19, 2010

STPM around the corner !

nak dekat2 stpm ni, mcm2 la jadi dekat benak kepale hotak aku ni. aku pun tak tau la ape nak dikatekan. everyday, kepale aku pusing2. diri aku smakin lemah. da malas dah nak bercakap2 dgn kawan2. bukan aku sombong. bukan tak suke. tapi fikiran aku melayang2. aku asyik fikir future aku. ape aku akan jadi lepas ni. based on trial result aku,aku rase sgt mengecewakan. susah sgt ke aku ni nak dpt sume Principal ?? please la give me one chance. aku nak 4P. bukan tu je. kalau boleh 4A. aku tak nak kecewakan family aku yang harapkan aku ni boleh buat yg terbaik dlm STPM ni. aku berfikir2 nak buat stdy group la konon, tapi aku takde kawan yg boleh buat stdy group dgn aku. apelah nasib aku ni kan ? tak boleh nak stdy SEJARAH without guide dr seseorg. SEJARAH, kau lah musuh utama aku. takpe3x. siap sedia la nanti. aku akan tumpaskan kau jugak. hmm. takut sgt nk tggu 23nov ni. tapi tak sabar2 nak smpy kt 15dis.

aku nak pegi sini ! (^.^)

Wednesday, July 21, 2010

bowling tournament




assalamualaikum

haiyyaa ! ini kiki mau crite. tadi kwn2 kiki sgt best sebab dpt pegi bowling tournament. best nye dorg. so. kiki tumpang happy jugak. tapi tula kiki takde skali dgn dorg nak rasakan kemeriahan & keseronokan dorg. terkilan gila la. tapi nk buat mcm mana dah tak sihat. so. kiki. duk diam2 dkt rumah ye. haha ! kiki dapat tgk gambar dorg kt fb kiki tadi jek. blum jmpe dorg lagi tuk dgr crita dorg selanjutnya. emm.

tuk mai : sorry mai, kiki mmg tak dpt nk angkt fon tadi. sbb fon masalah la.

ni la wajah2 keseronokan kwn2 kiki. love u all !

gambar ni kiki curik dr fb cikin ! haha. sorry cikin sygs.dgr crita mai strike? btul ke??? hehe

our upper 6 student yg ade time tu : mai, cikin, wany, hajar, nazrin, nazri & wan.

SKEMA PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN SEJARAH 2 STPM KL 2010

SEJARAH MALAYSIA
1. Bincangkan undang-undang bertulis yang diamalkan oleh masyarakat Melayu sebelum kedatangan British. [25]

Pendahuluan
- Undang2 merujuk kpd peraturan yg dipersetujui secara umum dalam masyarakat
- Masyarakat melayu menggunakan undang2 bertulis sblm kdtgn British iaitu Undang2 Pahang, Undang2 Kedah, Undang2 99 Perak, Undang2 Johor & Undang2 Islam.
- Tujuan : menjaga keselamatan negara, menjamin kedudukan pemerintah, menentukan tanggungjawab masyarakat, memastikan rakyat hidup dlm keadaan aman dan teratur serta membentuk pemerintah yg adil dan saksama.

Isi2 Penting
Undang2 Pahang
- Disusun pd 1596 utk Sultan Pahang, Sultan Abdul Ghaffur Muhaidin Syah.
- Memperlihat pengaruh Hukum Kanun Melaka krn pernah menjadi jajahan Melaka.
-Mempunyai pengaruh Islam
-3 bhgn utama :
1. Undang2 bkaitan dgn adat lembaga negeri
-Larangan diraja spt pakaian kuning tidak dibenarkan kpd org kbykn
-Bendahari menjaga perbendaharaan raja dan mencatat segala hamba.
- Temenggung menjaga keamanan negeri, mengawal bandar dan parit serta penjara.
- Kerahan tugas - hulubalang besar & kecil terlibat
- Hulubalang melindungi raja
- Syahbandar menguruskan pdagangan
2. Undang2 jenayah - hukuman keras
- Penderhaka dihukum berat
- Berzina : Bujang - 100 kali rotan, berkahwin - rejam sampai mati
3. Undang2 awam - tanah perumahan
- tanah tidak bertuan - sesiapa boleh menggunakannya

Undang2 Kedah
- menyentuh perkara : pelabuhan, ukuran, sukatan dan percukaian.
- 4 bhgn utama :
1. Undang2 Seri Paduka Tuan
- hukum pertanian dan ternakan
- tugas2 ketua kampung
2. Undang2 pelabuhan
- menyentuh urusan perdagangan & perniagaan pelabuhan - cukai kapal asing, cukai hamba peraturan keselamatan, timbangan, ukuran dll.
3. Hukum Kanun Datuk Kota Star
- tugas & larangan bg raja dan pembesar negeri
4. Undang2 terakhir : menyentuh tentang bunga emas, alat kebesaran kerajaan dan adat meminang.

Undang2 99 Perak
-byk unsur Adat Perpatih dan Adat Temenggung
-meliputi hampir semua perkara termasuk hak pemerintah
-kandungan :
1. menyentuh tntg syarat2 memegang jawatan kerajaan spt penghulu, kadi. khatib, pegawai kerajaan serta pawang dan bidan.
2. menyentuh tntg adat istiadat mengadap raja dan memilih raja.
3. membicarakan tntg hukum jenayah serta undang2 pertanian dan ternakan
4. membicarakan tng undang2 kekeluargaan yg berkenaan dgn soal perkahwinan, perceraian, perzinaan dll.

Undang2 Johor
- berasal drpd warisan kerabat diraja Melaka juga dipengaruhi oleh adat dr Riau
-Berkaitan dgn Adat Lembaga Negeri spt tugas pemerintah dan pembesar2 serta kewajipan rakyat mentaati raja.
turut memasukkan undang2 Islam - Kanun Ahkam Shariyyah Johor.

Undang2 Islam
- dipanggil Hukum Islam / Hukum Syarak
-Berdasarkan Al-Quran & Hadith
-Mempunyai byk psamaan dgn Adat Temenggung :
* harta diwarisi oleh anak lelaki
*mengutamakan kedudukan istimewa pemerintah
Undang2 Islam merangkumi :
*mengawal penyembahan
*mengawal tingkah laku
*pergaulan masyarakat
- Mahkamah Syariah menjalankan undang2 Islam mengenai perkahwinan, perceraian, penjagaan anak, wali anak yatim, harta waris dan zakat. Hakim Mahkamah Syariah ialah kadi dan mahkamh ini di bwaha penyeliaan Majlis Hal Ehwal Agama Negeri.

Kesimpulan
-Masyarakat melayu mempunyai undang2 yg trsendiri utk mengawal & mententeramkan masyarakat.
-Kedatgn British telah merombak undang2 yg sedia ada dan hanya mengekalkan undang2 Islam utk masyrakat melayu krn ianya bkaitan dgn agam masyarakat Melayu.

rugi satu hari


assalamualaikum

hari ini (21/07/2010) aku tak pergi sekolah. aish ! apa nak jadilah kiki. STPM nak dekat dah. tapi apa boleh buat. dah demam. aku sgt la tak suka bila tak pergi sekolah sebab byk gila subjek yg akan aku tertinggal. terutama sejarah. fuhh ! susah gila nak hafal. bila dgr crita byk la input aku. tp hari ini tak dapat apa2 input. harap kwn2 aku akan bgtahu aku apa yg ckgu ajar hari nie. pagi2 lagi da buat hal la kepala aku ni. pening tak habis2. semalam aku tak tidur. pukul 6 pagi baru aku tidur sbb selesema mmg akan menyebabkan aku tak kan mampu utk membaringkan diri. aduhh ! tapi betul2 rasa rugi utk satu hari yg sgt berharga nie. rasa cam nak repeat masa je. hrp2 esok aku boleh pergi sekolah. demam pn dah beransur ok hanya pening je yg masih ada kat kepala ni. kesimpulannya, hari ni aku tak dpt apa2 input drpd ckgu. sgt kecewa. :(

bosan2x. dgr lagu nie.

Lagu Hijau Daun – Suara (Ku Berharap)

di sini aku masih sendiri
merenungi hari-hari sepi
aku tanpamu, masih tanpa

bila esok hari datang lagi
ku coba hadapi semua ini
meski tanpamu oooh meski tanpamu

bila aku dapat bintang yang berpijar
mentari yang tenang bersamaku disini
ku dapat tertawa menangis merenung
di tempat ini aku bertahan

reff:
suara dengarkanlah aku
apa kabarnya pujaan hatiku
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

suara dengarkanlah aku
apakah aku slalu dihatinya
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

kalau ku masih tetap disini
ku lewati semua yang terjadi
aku menunggumu, aku menunggu

reff2:
suara dengarkanlah aku
apa kabarnya pujaan hatiku
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

suara dengarkanlah aku
apakah aku ada dihatinya
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

repeat reff

suara dengarkanlah aku

Tuesday, July 20, 2010

bersabar itu lebih baik

THE POWER OF PATIENCE

assalamualaikum.

kesabaran, susah kita nk dapat 100% sikap sabar ni. kalau btul2 dapat. Alhamdulillah, mmg brbyk2 syukur pada Allah. Allah sentiasa bersama dgn org2 yg bersabar. tapi, byk manakah sikap sabar yg ada pada diri kita ni?

dengan perasaan sabar, kita sbg manusia dapat menempuh dugaan & cabaran yg mendatang. hidup mesti diteruskan, jgn buat sesuatu perkara tergopoh-gapah, dgn perasaan marah & mahukan kejayaan tanpa berusaha.

sebenarnya, aku bukanlah nak kata yg aku ni sgt bersabar. tp just nk kita sama2 mempunyai sikap sabar ni. dgn bersabar, byk kebaikan yg kita dapat. kawan2 aku ada ckp, kalau kita gagal sekali tak bermakna kita akan gagal selamanya. so, sifat sabar yg ada pd diri boleh menutupi kegagalan yg kita hadapi & seterusnya mengecapi kejayaan. dkt sini aku nak kata. kalau korg rasa diri korg tu da byk kali gagal. jgn mengalah. berusahalah lagi sedaya upaya dgn berbekalkan sifat kesabaran. sebab org yg sabar ni tak rugi, lambat laun kejayaan akan kita kecapi di dunia dan akhirat.

so. kawan2. jgn putus asa. masih ada jalan lain lagi utk kita mengecapi kejayaan oke :D

“Believers, seek strength in patience and prayer. God is with those who are patient.” (Quran 2:153)


cara tersendiri


assalamualaikum

aku selalu berfikir, kenapa semua org selalu nak marah2 , suka cakap lepas. sgt berterus terang bila dia berada dalam keadaan yang sgt tertekan. bagi aku, bila aku rasa stres, tension, tertekan & sama maksud dgnnya. aku tak suka libatkan org utk aku lepaskan marah atau geram aku.
sekarang, aku dah byk belajar dari kehidupan aku, bhw semua org ada cara tersendiri utk lepaskan geram dia. semuanya berdasarkan attitude diaorg tersendiri. so. sbg seorang manusia, aku perlu tahu & faham dgn attitude setiap kawan2 aku. itulah yg aku belajar setakat nie sbg manusia yg baru nak msuk 19 thn.

sikap ni sbnrnya penentu segalanya. kalau kita besikap baik. so, baik la yg kita dapat, kalau tak sebaliknya. bagi aku, fikir sesuatu yg positif tentang seseorg lebih baik dr memikirkan benda yg negatif. sebab sesuatu yg negatif tu mbuatkan kita akan berasa tak suka, benci, dan seangkatan dgnnya thadap seseorg tu. example : bila korg fikir benda yg buruk je pasal kwn korg. nanti lame2 mst korg dah tak nak mengadap muka dia da kan? yela. otak da set yg kwn korg tu buruk dr segala benda. dan of course, hati korg pn tak kan aman. so, bagi aku, baik semua org berpegang pada prinsip "forget and forgive ! dats d way of life ! ". sebab perkara tu akan memberi impak yg baik kat dri korg jugak. tu bagi pndapat aku la. oleh itu, hati korg akan rase tenang, aman, bahagia dan boleh melalui hidup korg sbg student yg sgt cool. sbg pelajar yg akan mengambil STPM pd thn ni. aku harap semua kawan2 aku. ada sikap yg mcm ni dlm life dorg. so, respect lah cara seseorg itu sbgaimana anda mahu seseorg itu respect thdp sikap anda.

tu saje utk aku kongsikan dgn korg.thx :D

"Mereka yang berjaya menanamkan sikap melakukan kerja yang sukar, penting & memberi pulangan. Manakala mereka yang tidak berjaya menanam sikap suka melakukan kerja yang mudah, tidak penting & sentiasa untuk release stress." (irfan khairi)

Monday, July 19, 2010

kiki dan kehidupan

hai ! lama dah tak update blog ni. terasa rindu sgt. kiki & kehidupan skrg ni penuh dgn cabaran. biasala, as student kita memang kena rasa semua ni. so far kiki da banyak tabahkan hati utk teruskan hidup dgn life yg sedia ada ni. aku pn tak tahu la apa yg aku merepek skrg ni. tapi ni la situasi aku skrg yg amat serabut.

so. aim aku utk tahun ni 'NAK DAPAT 4A DALAM STPM' :D

Tuesday, February 16, 2010

adakah iklan pencegahan dadah membawa impak positif dalam masyarakat ??

seperti mane tajuk kat atas nie. saye nak kite sume soroti adakah iklan2 pencegahan dadah dekat negara kite nie memberi impak positif atau tidak?tue sume korg yg decide.

Mengikut statistik, sejak lima tahun lalu negara ini mempunyai 255,000 penagih dadah. (Sumber : Rencana Utusan Msia) Barangkali ada pihak berkata jumlah itu tidak besar & kita boleh merasa selesa. Tlg jgn menarik nafas lega lagi. jumlah ini perlu diturunkan lg. Oleh itu, kite sbg penggerak lebih mudah dikatakan iaitu generasi muda masa kini perlu memandang berat terhadap isu ini.

So, kaedah yg pertama pelu kite ambil utk mencegah dadah ialah mencegah seseorg drpd mendekati & mengambil dadah. di sini bkn lah bermaksud saye nie pndai utk berkate2 atau menarik masyarakat utk membanteras dadah secara besar-besaran.

oleh hal demikian, saye ingin menekankan ape yg saye mahu persoalkan. adakah iklan pencegahan dadah membawa impak positif dalam masyarakat? rata2 kite melihat terdpt ramai lg penagih dadah yg bermaharajalela. mengikut pandangan saye, iklan pencegahan dadah yg disiarkan di media massa cetak & elektronik tidak memberi impak positif kepada masyarakat.
saya terpanggil utk mempersoalkan masalah nie semasa guru p.pniagaan saya mempersoalkan kenyataan nie kpd kami PPU Senior di skolah kami.

oke. dgn pandangan atau sumbang saran serta idea yg bernas dr korg sume.mybe boleh la kite cari penyelesaian kenape iklan pencegahan dadah nie tak memberi kesan utk menyedarkan masyarakat utk tidak mengambil dadah terutama kpd org yg tidak terjebak ke dlm kancah nie lg.

notaakhir : korg rase iklan yg mcm mne boleh sedarkan masyarakat utk tidak terjebak ng dadah?? idea2 bernas dr korg amat diperlukan. thx ! ! :)