Pages

Wednesday, July 21, 2010

bowling tournament




assalamualaikum

haiyyaa ! ini kiki mau crite. tadi kwn2 kiki sgt best sebab dpt pegi bowling tournament. best nye dorg. so. kiki tumpang happy jugak. tapi tula kiki takde skali dgn dorg nak rasakan kemeriahan & keseronokan dorg. terkilan gila la. tapi nk buat mcm mana dah tak sihat. so. kiki. duk diam2 dkt rumah ye. haha ! kiki dapat tgk gambar dorg kt fb kiki tadi jek. blum jmpe dorg lagi tuk dgr crita dorg selanjutnya. emm.

tuk mai : sorry mai, kiki mmg tak dpt nk angkt fon tadi. sbb fon masalah la.

ni la wajah2 keseronokan kwn2 kiki. love u all !

gambar ni kiki curik dr fb cikin ! haha. sorry cikin sygs.dgr crita mai strike? btul ke??? hehe

our upper 6 student yg ade time tu : mai, cikin, wany, hajar, nazrin, nazri & wan.

SKEMA PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN SEJARAH 2 STPM KL 2010

SEJARAH MALAYSIA
1. Bincangkan undang-undang bertulis yang diamalkan oleh masyarakat Melayu sebelum kedatangan British. [25]

Pendahuluan
- Undang2 merujuk kpd peraturan yg dipersetujui secara umum dalam masyarakat
- Masyarakat melayu menggunakan undang2 bertulis sblm kdtgn British iaitu Undang2 Pahang, Undang2 Kedah, Undang2 99 Perak, Undang2 Johor & Undang2 Islam.
- Tujuan : menjaga keselamatan negara, menjamin kedudukan pemerintah, menentukan tanggungjawab masyarakat, memastikan rakyat hidup dlm keadaan aman dan teratur serta membentuk pemerintah yg adil dan saksama.

Isi2 Penting
Undang2 Pahang
- Disusun pd 1596 utk Sultan Pahang, Sultan Abdul Ghaffur Muhaidin Syah.
- Memperlihat pengaruh Hukum Kanun Melaka krn pernah menjadi jajahan Melaka.
-Mempunyai pengaruh Islam
-3 bhgn utama :
1. Undang2 bkaitan dgn adat lembaga negeri
-Larangan diraja spt pakaian kuning tidak dibenarkan kpd org kbykn
-Bendahari menjaga perbendaharaan raja dan mencatat segala hamba.
- Temenggung menjaga keamanan negeri, mengawal bandar dan parit serta penjara.
- Kerahan tugas - hulubalang besar & kecil terlibat
- Hulubalang melindungi raja
- Syahbandar menguruskan pdagangan
2. Undang2 jenayah - hukuman keras
- Penderhaka dihukum berat
- Berzina : Bujang - 100 kali rotan, berkahwin - rejam sampai mati
3. Undang2 awam - tanah perumahan
- tanah tidak bertuan - sesiapa boleh menggunakannya

Undang2 Kedah
- menyentuh perkara : pelabuhan, ukuran, sukatan dan percukaian.
- 4 bhgn utama :
1. Undang2 Seri Paduka Tuan
- hukum pertanian dan ternakan
- tugas2 ketua kampung
2. Undang2 pelabuhan
- menyentuh urusan perdagangan & perniagaan pelabuhan - cukai kapal asing, cukai hamba peraturan keselamatan, timbangan, ukuran dll.
3. Hukum Kanun Datuk Kota Star
- tugas & larangan bg raja dan pembesar negeri
4. Undang2 terakhir : menyentuh tentang bunga emas, alat kebesaran kerajaan dan adat meminang.

Undang2 99 Perak
-byk unsur Adat Perpatih dan Adat Temenggung
-meliputi hampir semua perkara termasuk hak pemerintah
-kandungan :
1. menyentuh tntg syarat2 memegang jawatan kerajaan spt penghulu, kadi. khatib, pegawai kerajaan serta pawang dan bidan.
2. menyentuh tntg adat istiadat mengadap raja dan memilih raja.
3. membicarakan tntg hukum jenayah serta undang2 pertanian dan ternakan
4. membicarakan tng undang2 kekeluargaan yg berkenaan dgn soal perkahwinan, perceraian, perzinaan dll.

Undang2 Johor
- berasal drpd warisan kerabat diraja Melaka juga dipengaruhi oleh adat dr Riau
-Berkaitan dgn Adat Lembaga Negeri spt tugas pemerintah dan pembesar2 serta kewajipan rakyat mentaati raja.
turut memasukkan undang2 Islam - Kanun Ahkam Shariyyah Johor.

Undang2 Islam
- dipanggil Hukum Islam / Hukum Syarak
-Berdasarkan Al-Quran & Hadith
-Mempunyai byk psamaan dgn Adat Temenggung :
* harta diwarisi oleh anak lelaki
*mengutamakan kedudukan istimewa pemerintah
Undang2 Islam merangkumi :
*mengawal penyembahan
*mengawal tingkah laku
*pergaulan masyarakat
- Mahkamah Syariah menjalankan undang2 Islam mengenai perkahwinan, perceraian, penjagaan anak, wali anak yatim, harta waris dan zakat. Hakim Mahkamah Syariah ialah kadi dan mahkamh ini di bwaha penyeliaan Majlis Hal Ehwal Agama Negeri.

Kesimpulan
-Masyarakat melayu mempunyai undang2 yg trsendiri utk mengawal & mententeramkan masyarakat.
-Kedatgn British telah merombak undang2 yg sedia ada dan hanya mengekalkan undang2 Islam utk masyrakat melayu krn ianya bkaitan dgn agam masyarakat Melayu.

rugi satu hari


assalamualaikum

hari ini (21/07/2010) aku tak pergi sekolah. aish ! apa nak jadilah kiki. STPM nak dekat dah. tapi apa boleh buat. dah demam. aku sgt la tak suka bila tak pergi sekolah sebab byk gila subjek yg akan aku tertinggal. terutama sejarah. fuhh ! susah gila nak hafal. bila dgr crita byk la input aku. tp hari ini tak dapat apa2 input. harap kwn2 aku akan bgtahu aku apa yg ckgu ajar hari nie. pagi2 lagi da buat hal la kepala aku ni. pening tak habis2. semalam aku tak tidur. pukul 6 pagi baru aku tidur sbb selesema mmg akan menyebabkan aku tak kan mampu utk membaringkan diri. aduhh ! tapi betul2 rasa rugi utk satu hari yg sgt berharga nie. rasa cam nak repeat masa je. hrp2 esok aku boleh pergi sekolah. demam pn dah beransur ok hanya pening je yg masih ada kat kepala ni. kesimpulannya, hari ni aku tak dpt apa2 input drpd ckgu. sgt kecewa. :(

bosan2x. dgr lagu nie.

Lagu Hijau Daun – Suara (Ku Berharap)

di sini aku masih sendiri
merenungi hari-hari sepi
aku tanpamu, masih tanpa

bila esok hari datang lagi
ku coba hadapi semua ini
meski tanpamu oooh meski tanpamu

bila aku dapat bintang yang berpijar
mentari yang tenang bersamaku disini
ku dapat tertawa menangis merenung
di tempat ini aku bertahan

reff:
suara dengarkanlah aku
apa kabarnya pujaan hatiku
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

suara dengarkanlah aku
apakah aku slalu dihatinya
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

kalau ku masih tetap disini
ku lewati semua yang terjadi
aku menunggumu, aku menunggu

reff2:
suara dengarkanlah aku
apa kabarnya pujaan hatiku
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

suara dengarkanlah aku
apakah aku ada dihatinya
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

repeat reff

suara dengarkanlah aku

Tuesday, July 20, 2010

bersabar itu lebih baik

THE POWER OF PATIENCE

assalamualaikum.

kesabaran, susah kita nk dapat 100% sikap sabar ni. kalau btul2 dapat. Alhamdulillah, mmg brbyk2 syukur pada Allah. Allah sentiasa bersama dgn org2 yg bersabar. tapi, byk manakah sikap sabar yg ada pada diri kita ni?

dengan perasaan sabar, kita sbg manusia dapat menempuh dugaan & cabaran yg mendatang. hidup mesti diteruskan, jgn buat sesuatu perkara tergopoh-gapah, dgn perasaan marah & mahukan kejayaan tanpa berusaha.

sebenarnya, aku bukanlah nak kata yg aku ni sgt bersabar. tp just nk kita sama2 mempunyai sikap sabar ni. dgn bersabar, byk kebaikan yg kita dapat. kawan2 aku ada ckp, kalau kita gagal sekali tak bermakna kita akan gagal selamanya. so, sifat sabar yg ada pd diri boleh menutupi kegagalan yg kita hadapi & seterusnya mengecapi kejayaan. dkt sini aku nak kata. kalau korg rasa diri korg tu da byk kali gagal. jgn mengalah. berusahalah lagi sedaya upaya dgn berbekalkan sifat kesabaran. sebab org yg sabar ni tak rugi, lambat laun kejayaan akan kita kecapi di dunia dan akhirat.

so. kawan2. jgn putus asa. masih ada jalan lain lagi utk kita mengecapi kejayaan oke :D

“Believers, seek strength in patience and prayer. God is with those who are patient.” (Quran 2:153)


cara tersendiri


assalamualaikum

aku selalu berfikir, kenapa semua org selalu nak marah2 , suka cakap lepas. sgt berterus terang bila dia berada dalam keadaan yang sgt tertekan. bagi aku, bila aku rasa stres, tension, tertekan & sama maksud dgnnya. aku tak suka libatkan org utk aku lepaskan marah atau geram aku.
sekarang, aku dah byk belajar dari kehidupan aku, bhw semua org ada cara tersendiri utk lepaskan geram dia. semuanya berdasarkan attitude diaorg tersendiri. so. sbg seorang manusia, aku perlu tahu & faham dgn attitude setiap kawan2 aku. itulah yg aku belajar setakat nie sbg manusia yg baru nak msuk 19 thn.

sikap ni sbnrnya penentu segalanya. kalau kita besikap baik. so, baik la yg kita dapat, kalau tak sebaliknya. bagi aku, fikir sesuatu yg positif tentang seseorg lebih baik dr memikirkan benda yg negatif. sebab sesuatu yg negatif tu mbuatkan kita akan berasa tak suka, benci, dan seangkatan dgnnya thadap seseorg tu. example : bila korg fikir benda yg buruk je pasal kwn korg. nanti lame2 mst korg dah tak nak mengadap muka dia da kan? yela. otak da set yg kwn korg tu buruk dr segala benda. dan of course, hati korg pn tak kan aman. so, bagi aku, baik semua org berpegang pada prinsip "forget and forgive ! dats d way of life ! ". sebab perkara tu akan memberi impak yg baik kat dri korg jugak. tu bagi pndapat aku la. oleh itu, hati korg akan rase tenang, aman, bahagia dan boleh melalui hidup korg sbg student yg sgt cool. sbg pelajar yg akan mengambil STPM pd thn ni. aku harap semua kawan2 aku. ada sikap yg mcm ni dlm life dorg. so, respect lah cara seseorg itu sbgaimana anda mahu seseorg itu respect thdp sikap anda.

tu saje utk aku kongsikan dgn korg.thx :D

"Mereka yang berjaya menanamkan sikap melakukan kerja yang sukar, penting & memberi pulangan. Manakala mereka yang tidak berjaya menanam sikap suka melakukan kerja yang mudah, tidak penting & sentiasa untuk release stress." (irfan khairi)

Monday, July 19, 2010

kiki dan kehidupan

hai ! lama dah tak update blog ni. terasa rindu sgt. kiki & kehidupan skrg ni penuh dgn cabaran. biasala, as student kita memang kena rasa semua ni. so far kiki da banyak tabahkan hati utk teruskan hidup dgn life yg sedia ada ni. aku pn tak tahu la apa yg aku merepek skrg ni. tapi ni la situasi aku skrg yg amat serabut.

so. aim aku utk tahun ni 'NAK DAPAT 4A DALAM STPM' :D